Pages

zaterdag 15 december 2012

Ontbijtronde (6de Kiawazuquiz 24/11/2012)

Zoals een dagje Londen niet kan zonder een stevig Engels ontbijt, is ook een quiz niets zonder een opwarmronde. 10 vragen dus om een stevige fond te leggen voor deze quiz.

Vraag 1 (Actua)

Direct een stevige actuavraag om erin te vliegen: Het gaat niet goed met de Nederlandse Groenen. Bij de recente parlementsverkiezingen verloor de partij 6 van haar 10 zetels. De voorzitster deed dan ook wat van haar verwacht werd en trapte het af. Hoe heette die voorzitster van GroenLinks die het nog geen 2 jaar volhield. Eind 2010 volgde zij zelf namelijk Femke Halsema op?

Vraag 2 (Geschiedenis)

Nog een stevige opwarmer: Van de 9de tot de 14de eeuw werden alle Schotse koningen gekroond op een bepaalde steen die je tegenwoordig kan vinden in Edinburgh Castle. De steen wordt soms ook wel Stone of Destiny genoemd, maar wat is de meer gangbare Engelse naam van deze steen waarop John Balliol in 1292 als laatste gekroond werd?

Vraag 3 (TV)

Van 2006 tot 2008 was er op VTM een programma te zien waarin enkele Vlaamse gezinnen alle luxe en comfort een tijdje achter zich lieten om te gaan leven volgens de gewoontes van een authentieke volksstam. Hoe heette dat programma van Eyeworks weer dat ook genomineerd was voor een Gouden Roos?

Vraag 4 (Taal)

We zoeken de schertsende naam voor een huwelijksakte of trouwboekje. Met de uitdrukking puntjepuntje halen, waarin het gezochte woord voorkomt, wil men eigenlijk zeggen dat het huwelijk niet meer is dan een papiertje. Welke naam die mogelijk uit de Eerste Wereldoorlog stamt, zoeken we?

Vraag 5 (Strips)

In album 75, Prinses Pott, gebruiken Jommeke en zijn vrienden voor het eerst een klein gemotoriseerd en vliegend vervoermiddel dat later nog af en toe terugkeert. Wat is de naam van dit fictieve vervoermiddel van Jommeke?

Vraag 6 (Kunst)

Een voor de hand liggende kunstvraag: Van welke Britse expressionist die leefde van 1909 tot 1992 en vooral portretten maakte waarbij het gezicht of het lichaam misvormd waren, zien jullie een voorbeeld?




Vraag 7 (Sport)

Van welke sportman is dit het palmares: Op 26 mei 2008 en 9 mei 2009 won hij de Trofeo Cocaïna na dopingcontroles buiten competitie. Tussen mei 2008 en juni 2009 won hij 3 ritten in de Ronde van het Ingeleverde Rijbewijs. In 2009 waagde hij zich daarnaast nog even aan wintersport ook en reed hij een scheve schaats met een bevallige blondine in café Apropos in de Gentse Overpoort. Over wie hebben we het?

Vraag 8 (Film)

Tijd voor een verhaaltje: Evelyn Couch, een te zware vrouw van middelbare leeftijd, zit in een dip. Haar man Ed negeert haar, en zelfs haar bedlegerige tante smijt van alles naar haar hoofd. Maar alles verandert door een onverwachte vriendschap met Ninny Threadgoode. Ninny vertelt het verhaal over 2 totaal verschillende vrouwen die 50 jaar geleden in het plaatsje Whistle Stop, Alabama leefden; de onuitstaanbare durfal Idgie en de innemende Ruth. Tezamen runnen zij het Whistle Stop caf waar plaats is voor vriendschap en zelfs een moord op zijn tijd. De gebeurtenissen uit het verleden inspireren Evelyn om haar leven een nieuwe wending te geven... . Wat is de titel van deze film uit 1991 met o.a. Kathy Bates en Jessica Tandy in de hoofdrollen?

Vraag 9 (Actua)

Eerder dit jaar werd Steven De Geynst door het Gentse hof van beroep vrijgesproken voor diefstal. De man had namelijk in 2010 twee zakken met een bepaald product uit de afvalcontainer van de GB te Rupelmonde gehaald. Aan de inhoud van die 2 zakken dankt Steven De Geynst ook zijn bijnaam. Wat ontvreemde hij uit een afvalcontainer of wat is de bijnaam van deze man?

Vraag 10 (Muziek)

En we sluiten af met muziek: Welke band horen jullie nu?




De antwoorden

1. Jolande Sap
2. Stone of Scone
3. Toast Kannibaal
4. Boterbriefje
5. Vliegende eieren
6. Francis Bacon
7. Tom Boonen
8. Fried Green Tomatoes
9. Muffinman
10. The Jam

0 reacties: