Pages

zondag 9 december 2012

Linkronde (Gent Quizt - 3/12/2012)

Nog eens een linkronde. Jullie kennen bij deze de laatste vraag van de ronde al, nl.: Wat is de link tussen de vorige 9 antwoorden?

Vraag 1 (Actua):

Sinds eind juni was hij al geschorst, maar in september was het eindelijk zover: de Brusselse politiebaas legde zijn mandaat neer. Er loopt namelijk een onderzoek tegen hem wegens schriftvervalsing en schending van het beroepsgeheim. Hoe heet die voormalige Brusselse politiebaas?

Vraag 2 (TV):

Een makkie, behalve misschien voor de jongste ploegen: Welke acteur vertolkte zowel de rol van pastoor Munte in Wij, Heren van Zichem als Jos Vleugels in Bompa?

Vraag 3 (Geschiedenis):

Ik vraag de naam van een Vlaams jezuïet, missionaris en astronoom. Hij werd in 1659 naar China gezonden waar men hem serieus wist te waarderen. Hij bouwde er een observatorium dat vandaag de dag nog steeds te zien is in China en was ook verantwoordelijk voor enkele wijzigingen aan de Chinese kalender. Hij gaf ook lessen wiskunde, ontwierp lichte kanonnen, een stoomautootje en een thermometer. Meer dan genoeg om hem een staatsbegrafenis te gunnen in 1688. Zijn naam graag?

Vraag 4 (Gent):

Nauw aansluitend bij het observatorium uit de vorige vraag, maar veel dichter bij huis: Naar wie is de volkssterrenwacht in Gent genoemd?

Vraag 5 (Politiek):

Na de recente verkiezing is het niet meer zo uniek, maar de eerste gemeente in Vlaanderen waar de N-VA een absolute meerderheid in zetels haalde was in mijn heimat, Dessel dus. De Desselse burgemeester is dan ook één van de bekendere N-VA-gezichten. Hij is de onderwijsspecialist van de partij en ook al sinds 2009 hun fractievoorzitter in het Vlaams Parlement. Hoe heet deze Vlaamse gezinde politicus?




Vraag 6 (Film):

In 1988 maakte Robert Zemeckis één van de duurste films op dat moment. In de film, met als bekendste gezicht Bob Hoskins, lopen in het L.A. van 1947 zowel echte personen als 'toons', tekenfilmkarakters rond. Voldoende informatie denk ik om de titel te geven van deze film die 3 zogenaamd technische oscars in de wacht wist te slepen?

Vraag 7 (Sport):

Een steekkaart van een voetballer: Begin jaren 90 speelde hij 5 seizoenen in zijn thuisstad Kortrijk, daarna verhuisde hij naar Moeskroen waar hij doorbrak. Vervolgens zocht hij het van 2000 tot 2006 in Utrecht en nadien nog 2 seizoenen bij Heracles Amelo. Zijn carrière sloot hij af in 4de klasse bij Poperinge, maar de 3 seizoenen ervoor kwam hij aan de bak in 1ste bij Roeselare. Graag de naam van deze middenvelder die ook enkele caps voor de Rode Duivels wist te verzamelen?

Vraag 8 (Literatuur):

Een vraagje over één van mijn favoriete schrijvers. Namelijk een 55-jarige Brit die vooral schrijft over 2 van zijn interesses: muziek en sport. Zijn eerste werken, Fever pitch, High Fidelity en About a Boy, zijn allemaal verfilmd. Zijn recentste boek is Juliet, Naked, maar lang is het hopelijk niet meer wachten op een volgende roman van hem. Zijn naam?

Vraag 9 (Varia):

Waarschijnlijk de moeilijkste vraag van de avond: Welke naam geeft men naast pinakel nog aan een op een voet staand ornament dat je op het uiteinde van de nok van een dak kan tegenkomen?




Vraag 10 (Muziek):

Wie horen jullie nu?




Vraag 11 (Link):

Wat is de link tussen de vorige 10 antwoorden?

De antwoorden:

1. Glenn Audenaert
2. Luc Philips (Tom Audenaert vertolkt Luc)
3. Ferdinand Verbiest
4. Armand Pien (Jos Verbist is Armand)
5. Kris Van Dijck
6. Who Framed Roger Rabbit (Dirk Van Dijck speelt Roger)
7. Stefaan Tanghe
8. Nick Hornby (De rol van Nick is voor Wietse Tanghe)
9. Piron
10. John Lennon (En de acteur achter Lennon is Pieter Piron)
11. Quiz Me Quick / Tafel 7


0 reacties: