Pages

zaterdag 1 december 2012

Alfadraadronde (6de Kiawazuquiz 24/11/2012)

Behalve een klassieke alfabetronde (het eerste antwoord begint met een A, het volgende met een B, ...) is de alfadraadronde ook één grote woordslang. Alle antwoorden eindigen namelijk ook met de beginletter van het volgend antwoord. Veel quizplezier ermee!

Vraag AB

Wie wilden de mannen van The Cure vermoorden volgens hun eerste single uit 1979. Killing an puntje puntje puntje?

Arab

Vraag BC

Hoe heet de uitbater van onze nationale luchthaven, die van Zaventem dus, alweer?

BIAC

Vraag CD

Voormalig topmodel met haar typische schoonheidsvlekje dat in de jaren 90 het bed deelde met Richard Gere?

(Cindy) Crawford

Vraag DE

Wie is de huidige Belgische bondscoach van onze Vlaamse kermissport bij uitstek, het veldrijden?

(Rudy) De Bie

Vraag EF

Naam van een voormalige Franse oliemaatschappij die in 1994 geprivatiseerd werd en in 2000 fuseerde met TotalFina? Sinds 2003 kennen we die fusie onder de naam Total

Elf (Aquitaine)

Vraag FG

Een quizklassieker: Welke Brits arts kreeg voor zijn ontdekking van de penicilline de Nobelprijs voor Geneeskunde?

(Alexander) Fleming

Vraag GH

Deze 55-jarige actrice die de laatste jaren vooral bekend is vanwege haar vele bezoekjes aan de plastische chirurg, brak in 1975 door met de film Night Moves. Eénmaal werd zij genomineerd voor een oscar, namelijk voor Working Girl uit 1988. Graag de naam van deze dochter van Tippi Hendren?

(Melanie) Griffith

Vraag HI

Europese hoofdstad waar in 1975 de slotverklaring van de conferentie over veiligheid en samenwerking in Europa werd getekend. Een belangrijk luik van deze verklaring ging over de mensenrechten. Het was eigenlijk de eerste keer dat de mensenrechten op de politieke agenda stonden. Waar was dat?

Helsinki

Vraag IJ

Oorspronkelijk was het een baai in de Zuiderzee, maar tegenwoordig is het een meer in Noord-Holland. Meer bepaald het meer dat de Amsterdams binnenstad scheidt van Amsterdam-Noord. Hoe heet dat meer?

(Het) IJ

Vraag JK

Hoe wordt een verbinding zoals jullie op de presentatie kunnen zien genoemd? Ze worden gebruikt om verschillende audio-applicaties of toestellen met elkaar te verbinden. Een hoofdtelefoon heeft bijvoorbeeld typisch zo'n uitgang.



Jack

Vraag KL

 We vragen de verzamelterm voor garnaalachtige ongewervelden die behoren tot de orde Euphausiacea. Ze vormen een belangrijk deel van het zooplankton aan Noord- en Zuidpool en een voedingsbron voor o.a. pinguïns en walvissen. De naam komt van het Noors voor vislarven. Welke naam?

Krill

Vraag LM

Bij ons kan je van dit geslacht van bomen uit de kaasjeskruidfamilie de Amerikaans, Hollandse, klein- en grootbladige, zilver en krimvariant tegenkomen. Welke boom bedoelen we? En om perfect in onze ronde te passen zouden we graag hebben dat jullie antwoorden met puntjepuntje-boom.

Lindeboom

Vraag MN

Welke kleine ronde en luchtige koekjes aan elkaar geplakt met een zachte vulling winnen bij ons sterk aan populariteit en zien jullie ook op de afbeelding?



Macaron

Vraag NO

Hoe heet de kleurling die zowel in 2007, 2008 als 2009 verkozen werd tot beste scheidsrechter in onze Jupiler Pro League?

Jérôme Nzolo

Vraag OP

We keren nog even terug naar Amsterdam, namelijk naar een stadsdeel van deze stad dat ook vervat zit in de groepsnaam van de Nederlandse hiphopgroep die de term nederhop lanceerde en ook erkend worden als de voorvader van de tegenwoordig zeer populaire Nederlandstalige hiphop?

Osdorp

Vraag PQ

Jean Van Hamme is de auteur van Largo Winch, maar kennen jullie ook de naam van de Brusselaar die strips tekent? Graag zijn volledige naam deze keer.

Philippe Francq

Vraag QR

Franse steden zijn onderverdeeld in arrondissementen en die arrondissementen zijn op hun beurt dan weer verder ingedeeld. Zo telt Parijs bijvoorbeeld 20 arrondissementen en 80 verdere onderverdelingen, maar is de Franse term voor die verdere indeling van een arrondissement?

Quartier

Vraag RS

Hoe heette de Britse imperialist die de voorloper van Zambia en Zimbabwe stichtte? Als jullie de oude naam van dat 2de land, Zimbabwe dus, weten, zijn jullie er al bijna.

(Cecil) Rhodes

Vraag ST

In deze Franse animatieserie uit 1985 nemen 2 kinderen en een wit zeehondje het op voor de dieren. Hoe heette die reeks met als de bedoeling de kinderen respect voor de natuur bij te brengen?



Seabert

Vraag TU

De griepremmer van fabrikant Roche, een middel dat door vele regeringen werd aangekocht om griepepidemies te stoppen, ligt weer onder vuur. Volgens een vooraanstaand Brits blad zou Roche informatie achterhouden over de slechte werking van het medicijn. Over welke griepremmer gaat het eigenlijk?

Tamiflu

Vraag UV

Bij sommige conceptrondes zijn er zo van die vragen die je ver moet gaan zoeken. Dit is de vraag van deze ronde: We vragen de naam van een 81-jarige Israëlische schrijver van kinderboeken die het concentratiekamp Bergen-Belsen overleefde en daarover vaak schreef. Zijn bekendste boek is "Het eiland in de Vogelstraat". Hoe heet deze schrijver waarvan uitgeverij Fontein verder o.a. nog "De man van de andere kant" en "Het lied van de walvissen" uitgeeft? En om heel moeilijk te doen, vragen we zelfs zijn volledige naam.

Uri Orlev

Vraag VW

Jullie zien de affiche van een recente romantische film waarin Channing Tatum de liefde van Rachel McAdams moet terugwinnen. Ze herkent hem namelijk niet meer na een zwaar ongeval en diepe coma. Graag de titel van deze film? Lidwoorden zijn daarbij niet van belang.

(The) Vow

Vraag WX

Welke SP.A'er die van 1989 tot 1994 en van 2001 tot 2010 burgemeester was van Sint-Niklaas moet nu tevreden zijn met het postje van voorzitter van de gemeenteraad in die stad?

(Freddy) Willockx

Vraag XY

Waarvoor staat de letter X nu weer in het NAVO-alfabet?

X-Ray

Vraag YZ

Graag de uitvoerders van dit fragment? (Fragment "The Only Way is Up")



Yazz

Vraag ZA

En we besluiten deze quiz met nog wat klassieke literatuur: Welke Fransman schreef o.a. Germinal en de open brief J'Accuse?

(Emile) Zola

0 reacties: