Pages

zondag 6 januari 2013

Fysische eenheden-ronde (Gent Quizt 5 maart 2012)

De uitleg bij deze ronde: 
"In deze ronde kan het wel handig zijn een fysicus in de ploeg te hebben. Jullie zien namelijk 10 fysische grootheden op jullie blad staan. In elk antwoord van deze ronde kan je de eenheid van één van deze grootheden vinden. Wij vragen jullie gewoon het antwoord te noteren en daarnaast in de kolom de grootheid waarbij deze eenheid hoort. Jullie krijgen 1 punt per juist antwoord en een half punt voor de juist grootheid. In deze fysicaronde zijn er dus 15 punten te verdienen."

De fysische grootheden:
A. Verlichtingssterkte
B. Hoeveelheid Stof
C. Elektrische Spanning
D. Magnetische Inductie
E. Magnetische Flux
F. Geabsorbeerde Radioactiviteit
G. Druk
H. Vermogen
I. Zelfinductie
J. Kracht

Vraag 1 (Gent)
We beginnen deze ronde dicht bij huis. Ik vraag namelijk de naam van een Gentse politicus. Sinds 2009 is hij Vlaams volksvertegenwoordiger voor Groen! Daarnaast zit hij ook al 11 jaar in de Gentse gemeenteraad. Tot hij het volk ging vertegenwoordigen in 2009 gaf hij ook les aan de Arteveldehogeschool. Wat is de naam van deze Gentse groene die jullie ook op het antwoordblad zien?

Vraag 2 (Aardrijkskunde)
Voor vraag 2 zoek ik het verder weg van huis. Ik vraag namelijk de naam van een belangrijke rivier in West-Afrika. Hij ontstaat in Ghana door de samenvloeiing van enkele kleinere rivieren die uit Burkina Faso komen en stort zich via de Akosombodam in het grootste stuwmeer ter wereld. Dat meer draagt trouwens dezelfde naam als de rivier. Vanuit het meer vloeit de rivier verder naar het Zuidoosten om uit te monden in de Golf Van Guinee. Hoe heet deze rivier?

Vraag 3 (TV)
Ik zoek de titel van een boek uit 1857. Het boek geschreven door een Brits chirurg is een standaardwerk wat betreft de studie van het menselijk lichaam. Deze vraag valt wel onder de categorie TV, want door slechts 1 letter te veranderen in de titel van het boek krijgen we een TV-serie die ondertussen aan zijn 8ste seizoen bezig is. Graag de titel van het boek?

Vraag 4 (Geschiedenis)
Nabij welke stad en in welk gelijknamig gouvernment van Egypte kan je o.a. Karnak.de kolossen van Memnon en de Vallei der Koningen vinden?

Vraag 5 (Kunst)
Deze Duits-Australische modefotograaf die leefde van 1920 tot 2004, combineerde mode vaak met erotiek zoals jullie op het voorbeeld kunnen zien. Van welke fotograaf aan wie het fotomuseum van Berlijn grotendeels gewijd is, zien jullie dus een werk?


Vraag 6 (Actua / Literatuur)
Enkele weken geleden overleed de Tsjech Zdenek Miler. We kennen hem vooral van een reeks korte animatiefilms die hij in de jaren 50 en 60 maakte. Deze filmkes waren bij ons eind jaren 80 begin jaren 90 in Prikballon te zien. Als jullie weten welk dier de hoofdrol speelt in de filmpjes van Miler, weten jullie ook de titel van de reeks. Graag die naam.

Vraag 7 (Sport)
Wielrennen. Deze Zwitser begon zijn carrière als veldrijder, in 1988 werd hij zelfs wereldkampioen veldrijden. De grote doorbraak kwam er echter toen hij overstapte naar de weg. Hij was vooral goed in eendagswedstrijden waarbij moest geklommen worden. Enkele van zijn overwinningen: Lombardije in 1993, ronde van Romandië in 93 en 94, Luik-Bastenaken-Luik in 96 en in dat jaar was hij ook de eerste prof die Olympisch kampioen werd. Wie won er dus goud in de wegrit in Atlanta?

Vraag 8 (Film)

Deze film van John McNaughton uit 1986 is losjes gebaseerd op het echte verhaal van een seriemoordenaar. Die killer komt vrij na te hebben gezeten voor de moord op zijn moeder en trekt naar Chicago waar hij samen met zijn vroegere celmaat Otis terug aan het moorden slaat. De zus van Otis, Becky, wordt echter verliefd op onze hoofdrolspeler zonder te beseffen wat voor iemand hij werkelijk is. Wat is de titel van deze film waarin Michael Rooker de hoofdrol speelt?

Vraag 9 (Varia)
De oprichter van Paypal steekt tegenwoordig al zijn geld in een Amerikaanse automerk. Dat merk brengt elektrische sportwagens op de markt. Aanvankelijk hadden ze enkel de Roadster in de aanbieding, maar sinds 2009 hebben ze ook Model S. Wat is de naam van dit automerk?

Vraag 10 (Muziek)



De antwoorden:
1. Filip Watteeuw (H)
2. Volta (C)
3. Gray's Anatomy (F)
4. Luxor (A)
5. Helmut Newton (J)
6. Het Molletje (B)
7. Pascal Richard (G)
8. Henry: Potrait of a Serial Killer (I)
9. Tesla Motors (D)
10. Marianne Weber (E)

0 reacties: