Pages

zaterdag 19 januari 2013

Kledingronde (Gent Quizt 14 januari 2013)

Een eenvoudig concept: In elk antwoord zit een kledingstuk verborgen. Meer niet.

Vraag 1 (Actua)
De First Lady van Europa, mevrouw Van Rompuy dus, stapte enkele maanden geleden ook in de politiek en bekleedt sinds enkele dagen een schepenambt in Sint-Genesius-Rode. Hoe luidt de volledige naam van mevrouw Van Rompuy nu weer?

Vraag 2 (Aardrijkskunde)
Ik zoek een gemeente van zo'n 23.000 inwoners in de provincie Antwerpen. Ze heeft met Blaasveld, Heindonk en Tisselt 3 deelgemeenten. Twee opmerkelijke bezienswaardigheden moeten jullie helpen bij het vinden van deze gemeente: Namelijk het fort van Breendonk en de Vredesbrug over het zeekanaal Brussel-Schelde. Welke gemeente zoek ik?

Vraag 3 (TV)
Knutselen enzo is in. Dat merken we de laatste tijd op TV. Zo komt er een 2de seizoen van het Vitaya-programma waarin Karolien Verbanck 4 dagen per week haar creativiteit botviert. Zo maakte ze onlangs bijv. nog een mand en broodjes voor een winterpicknick. Wat is de naam van dit programma?



Vraag 4 (Economie)
Een economische term. Ik vraag namelijk de benaming die men geeft aan het verkopen van effecten die men eigenlijk zelf niet in bezit heeft en waarbij men speelt op een daling van de beurs. Hoe noemt men deze manier van handelen die door velen als iets negatiefs wordt gezien omdat het de beurs onder druk zou zetten?

Vraag 5 (Literatuur)
Een literatuurvraag waarin ik de titel wil weten van een boek van Ian McEwan. In dat boek maakt de 13-jarige Briony Tallis een grote fout die het leven van velen, maar vooral van haar oudere zus Cecilia en diens grote liefde Robbie. Het boek werd in 2007 succesvol verfilmd met o.a. Keira Knightley in een hoofdrol. Graag de Nederlandse titel van dit boek dat in het Engels "Atonemen" heet?

Vraag 6 (Wetenschap - Architectuur)
Vraag 6 is zowel een biologievraag als een architectuurvraag. Ik vraag namelijk de anatomische naam voor de ingang van de vagina, nl de ruimte tussen de vulva, de genitaliƫn die zich buiten het lichaam bevinden, als de interne genitaliƫn, de vagina dus. De term werd door de Romeinen ook gebruikt voor het gedeeltelijk gesloten gedeelte tussen het huis en de straat, en leeft tegenwoordig nog verder in de architectuur als entree- of receptieruimte. Welke term?

Vraag 7 (Sport)
Redelijk kort: Van welke sporttrofee zijn dit de 5 laatste winnaars: Mbokani in 2012, Lukaku in 2011, Boussoufa in 2009 en 2010 en Fellaini in 2008?

Vraag 8 (Film)
Uit welke film krijgen jullie een stukje van in Duits gedubte versie te horen?



Vraag 9 (Varia)
Het Franstalige antwoord op de Gordel ging dit jaar voor het eerst in 5 jaar niet door, maar wat was de naam van dit evenement met als doel de banden tussen Brussel en de ruimere periferie sterker te maken?

Vraag 10 (Muziek)
Wie horen jullie hier?



De antwoorden:
1. Geertrui Windels
2. Willebroek
3. Rok en Rol
4. Short gaan
5. Boetekleed
6. Vestibule
7. Ebbenhouten schoen
8. Full Metal Jacket
9. La Bretelle
10. Bobbysocks

0 reacties: