Pages

dinsdag 15 januari 2013

Amfibie of reptiel ? - ronde (Gent Quizt 14 januari 2013)

Een moeilijkheid bij deze ronde: In elk antwoord zit een amfibie of reptiel verborgen en jullie zien ook 2 kolommen op het antwoordblad staan. Enkel als het juiste antwoord in de juiste kolom staat, verdienen jullie een punt.

Vraag 1 (Actua):
De nieuwe schepencolleges en burgemeesters zijn op de meeste plaatsen sinds vorige week actief. Zo ook in Geraardsbergen. Wie draagt er daar de burgemeestersjerp? In de regering Van Rompuy was hij trouwens ook even minister van Binnenlandse Zaken. Hij kwam zo na Patrick Dewael en voor Annemie Turtelboom. Welke politicus zoek ik?

Vraag 2 (Aardrijkskunde):
Dit eiland van zo'n 193km² is gelegen van 16km van Hispaniola. Beide maken zij deel uit van Haïti. Het eiland was door zijn strategische ligging vroeger bijzonder in trek. Zowel de Fransen, Engelsen als Spanjaarden hebben het eiland ingepalmd of getracht het in te palmen om van daaruit verdere veroveringen te plannen. En in de 17de eeuw gebruikten vele piraten, waaronder Francis Drake, het eiland als uitvalsbasis. Naam van dit eiland dat jullie ook zien op de afbeelding?




Vraag 3 (TV):
Voordat Danny Verbiest besloot vieze manieren te doen met Samson had hij een populair knutselprogramma. Hoe heette dit programma dat van 1983 tot 1993 liep en waarin hij vaak samen met kinderen knutselde,tuinierde of kookte?

Vraag 4 (Internet):
Voor de grote boom van het internet kon je via een telefoonlijn inbellen op een BBS om daar te chatten, foto's uit te wisselen en dergelijke. Als je maar geduld had tenminste. Weten jullie nog waarvoor de afkorting BBS stond?

Vraag 5 (Wetenschap):
Een klassieke experiment uit de fysica is een vonkbrug creëren tussen 2 draden die bijna verticaal staan, maar steeds verder uit elkaar gaan. Hoe wordt dit experiment dat jullie ook op het antwoordblad zien,genoemd?




Vraag 6 (Flora):
Tijd voor een plantje. Een waterplant die behoort tot de Waterkaardefamilie meer bepaald. In Nederland komt de plant nog veel voor, maar bij ons begint hij zeldzaam te worden. Behalve in vijvers en aquaria dan. De plant drijft eigenlijk in het water en bestaat uit 2 tot 7 cm grote cirkelvormige bladeren. In de zomer groeien er kleine witte bloempjes op de plant. Nadien vormen er zich ongeveer 1 cm grote bessen, maar eigenlijk zijn de uitlopers veel belangrijker voor de voortplanting dan deze zaadjes. Wat is de Nederlandse naam van deze Hydrocharis Morsus-Ranae die groeit in laag stilstaand of heel zacht stromend water?




Vraag 7 (Sport):
Elk jaar eind september / begin oktober wordt in de Australische outback één van de zwaarste mountainbikewedstrijden ter wereld betwist. In de hitte en op zeer moeilijke terreinen worden 9 tot 13 etappes, goed voor in totaal 900 tot 1500 km parcours, verreden. Wat is de naam van deze zeer zware mountainbikewedstrijd?

Vraag 8 (Film):
Hoe heet het personage van Michael Douglas in Wall Street? Het is een corporate trader die bedrijven overneemt en in stukjes verkoopt. Het personage duikt ook steevast op in lijsten van grootste filmschurken ooit, maar wat was nu ook alweer de naam ervan?

Vraag 9 (Taal):
Een kort taalvraagje: Welke naam geven Amerikanen en Canadezen aan een rolkraag zoals jullie op de foto zien?




Vraag 10 (Muziek):
Wie horen jullie hier?




De antwoorden:

  1. Guido De Padt (A)
  2. Tortuga (R)
  3. Kameleon (R)
  4. Bulletin Board System (R)
  5. Jakobsladder (R)
  6. Kikkerbeet (A)
  7. Crocodile Trophy (R)
  8. Gordon Gekko (R)
  9. Turtleneck (R)
  10. René Froger (A)





0 reacties: